Flag
Hulladékminimalizálás
KEVESEBB HULLADÉK, A MEGSZOKOTT íZÉLMÉNY

A mindennapi apró döntéseink nagy különbséget eredményezhetnek, ha együtt hozzuk meg őket. Ezért nem csak a konyhánkban csökkentjük az élelmiszer-pazarlást, hanem tippeket és recepteket is megosztunk veletek, amelyek segítenek mindannyiunk számára csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. Arra törekszünk, hogy 2030-ra minden csomagolásunk újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható legyen, ezáltal mindannyian kivehetjük a részünket a hulladék mennyiségének csökkentéséből. Emellett folyamatosan dolgozunk azon is, hogy még átláthatóbbá és egyszerűbbé tegyük, mit lehet, illetve mit nem lehet szétválasztani, újrahasznosítani.

Egy kis ízelítő a tippjeinkből és trükkjeinkből

Készen állsz a konyhai varázslatra? Azért vagyunk itt, hogy tippekkel és trükkökkel segítsünk abban, hogy az ételeid mesésen frissen tarthasd, kreatív étkezési terveket készíthess, és a maradékokat valódi kulináris kalandozássá alakíthasd át.

1. Vásárolj okosan

Az élelmiszerpazarlás 60%-ban otthon történik; de szerencsére megvan a lehetőségünk arra, hogy ezen változtassunk. Az otthoni pazarlás csökkentése érdekében többek között elkerülheted a túlvásárlást azáltal, hogy nem vásárolsz éhesen, és arra koncentrálsz, amire valóban szükséged van. Kellemes mellékhatásként ezzel pénzt is megtakaríthatsz, és egyúttal visszafoghatod az impulzív vásárlásokat is. Úgy is megtervezheted a heti étkezéseid, hogy felírod, kinek és mennyit kell főznöd, illetve milyen hozzávalókra lesz ehhez szükséged. Ezután, mielőtt elindulnál a boltba, szánj néhány percet arra, hogy ellenőrizd, mi van már otthon, és készíts bevásárlólistát aszerint, hogy mire van szükséged.

2. Ismerkedj meg az élelmiszerekkel

Honnan tudhatod, hogy egy élelmiszernek valóban lejárt a szavatossága? A „fogyaszthatósági idő” azt jelzi, hogy egy termék mikortól nem fogyasztható többé biztonságosan. Ezeket a termékeket a fogyaszthatósági idő lejárta előtt fel kell használni. A „minőségmegőrzési idő” viszont csupán azt jelzi, hogy az élelmiszer meddig a legjobb minőségű - nem pedig azt, hogy az élelmiszer biztonságos-e! Sok termék még a minőségmegőrzési időn túl is eltartható, ezért fogyasztás előtt az érzékszerveiddel (látás, szaglás és ízlelés útján) mindig ellenőrizd, hogy az adott élelmiszer még fogyasztható-e.

3. Az online receptek felfedezése

Nem tudod, mit kezdj a hűtőben lévő véletlenszerű alapanyagokkal? A Dr. Oetker számos ízletes receptet kínál, amelyek segítségével könnyedén kihozhatod a legtöbbet a hozzávalókból. Nézd meg néhány kedvencünket ebben az útmutatóban, vagy egyszerűen keress rá weboldalunkon az „élelmiszerhulladék receptekre”, hogy további ötleteket szerezhess. Lehet, hogy így találod meg a legújabb kedvenced!

Too Good To Go

A Too Good To Go* élelmiszerhulladék-szakértő vállalattal együttműködve segítünk a felesleges élelmiszerek fogyasztókhoz történő eljuttatásában. A megmaradt termékeinket ízletes Dr. Oetker élelmiszercsomagokká alakítjuk, amelyeket egyenesen hozzád szállítunk. Minden csomagot különös odafigyeléssel állítjuk össze, hogy garantáljuk az izgalmat, a vonzerőt és az ellenállhatatlan ízt.

Látogass el a Too Good to Go weboldalára, ha többet szeretnél megtudni a kezdeményezésről.

*Nem minden piacon érhető el.

Picture -

VELED VAGYUNK!
Ínycsiklandó termékek, fenntartható csomagolásban

Termékeink csomagolásához a lehető legkevesebb anyagot használjuk fel, és emellett ügyelünk arra is, hogy az általunk alkalmazott anyagok ahol csak lehetséges újrahasznosíthatóak legyenek. 2023 végére a gyárainkban előállítátott termékek 88%-a újrahasznosítható volt.

Papír, papír, papír!

Ahol csak lehetséges igyekszünk újrahasznosítható papírcsomagolást használni, ezáltal megkönnyítve számodra az újrahasznosítását, így közösen tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért. Minden összecsukható pizzadobozunk már 70-80%-ban újrahasznosított anyagból készül.

Picture -

Csökkentjük a műanyag csomagolások mennyiségét

Bármikor, amikor műanyag használatára van szükség, lehetőség szerint igyekszünk újrahasznosítható műanyagot használni – ezáltal több hulladékot vonunk el a környezetből. Ahol van értelme, igyekszünk kerülni a termékeinken a műanyag fedelét. Ennek jegyében 2022 óta már egyáltalán nem használunk műanyag fedeleket - többek között a High Protein Pudingok és a Creme VEGA termék esetében sem. Ennek eredményeként évente körülbelül 117 tonna műanyagtól tudjuk megvédeni a Földet - ez körülbelül 40 teljes kamionrakománynak felel meg!

Picture -

Egyszerűbbé tesszük az újrahasznosítást

Tudjuk, hogy néha nehéz átlátni, hogy mely csomagolási elemeket lehet újrahasznosítani. Éppen ezért azon dolgozunk, hogy minden csomagolásunkat egyértelmű tájékoztatással lássuk el a felhasznált csomagolóanyagokról, hogy azokat megfelelően külön lehessen választani és így a megfelelő újrahasznosító edénybe kerüljön.

Picture -

Tudj meg többet az újrahasznosítással kapcsolatos állásfoglalásunkról!

VELED VAGYUNK!
Lépjünk fel az élelmiszer-pazarlás ellen

Tegyünk közös lépéseket az élelmiszer-pazarlás kezelése érdekében! Tudtad, hogy a klímaszennyezés 6-8%-a az elpazarolt élelmiszerekből származik? Szerencsére van lehetőségünk ezen változtatni. Fedezd fel a különféle módszereket, amelyekkel az ételmaradékokból nagyszerű lehetőségeket varázsolhatsz. Legyen szó az élelmiszer-pazarlás megelőzésétől, az összetevők újrahasznosításáról vagy a régi összetevők vadonatúj termékekké való átalakításáig, minden apró lépéssel tehetsz a környezetünk megóvásáért!

Küzdjünk közösen az élelmiszer-pazarlás ellen

A Dr. Oetkernél büszkék vagyunk kreativitásunkra: nincs ez másképp akkor sem, ha a hulladékkezelésről van szó. Legyen szó a felesleges pizzatészta, vagy a pizzára nem kerülő maradék sajt újrahasznosításról, termékeink megalkotása során folyamatosan keressük a lehetőségeket az élelmiszer-pazarlás csökkentésére. Célunk, hogy 2025-re 25%-kal csökkenthessük a raktárunkban és a termelésben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Picture -

Adj új lehetőséget a maradékoknak

A maradék élelmiszer maga a lehetőség! Függetlenül attól, hogy turmixolni, forralni vagy épp sütni szeretnél, a túlérett gyümölcsös összetevőket bármelyik megoldással ínycsiklandó finomsággá alakíthatod. A turmixoktól a lekvárokon át a gyümölcsös süteményekig egy kis varázslattal a konyhában bármikor új életet adhatsz a régi alapanyagoknak.

Picture -

Túl jó, hogy elpazaroljuk

A szavatossági idő végéig garantáljuk a termékeink tökéletes minőségét, azonban sok finomság ezt követően is fogyasztható még. Ha ilyen termék akadna a kezedbe mindig azt javasoljuk, hogy felhasználás előtt próbáld ki, szemrevételezd és szagold meg a termékeket és csak ezt követően - saját belátásod szerint- dönts a sorsukról.

Picture -

Tudj meg még többet!
Ismerd meg a fenntarthatósági törekvéseinket

Sokféleképpen tehetjük a fenntarthatóságot a mindennapi életünk részévé. A Dr. Oetkernél öt fókuszterületen – a táplálkozás, a fenntartható összetevők, a hulladékminimalizálás, a klímavédelem és az elfogadás – folyamatosan olyan lépéseket teszünk, amelyek apránként nagy változást hoznak mindannyiunk életébe. Hiszünk benne, hogy közös munkával egy szebb holnapot teremthetünk.

MiT JELENT SZÁMUNKRA A FENNTARTHATÓSÁG?

Fenntarthatóbb összetevők, kevesebb só és cukor, több növényi alapú lehetőség és újrahasznosítható csomagolás irányába haladunk.

További információ
További információ
További információ