A mindennapi apró döntéseink nagy különbséget eredményezhetnek, ha együtt hozzuk meg őket. Ezért nem csak a konyhánkban csökkentjük az élelmiszer-pazarlást, hanem tippeket és recepteket is megosztunk veletek, amelyek segítenek mindannyiunk számára csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. Arra törekszünk, hogy 2030-ra minden csomagolásunk újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható legyen, ezáltal mindannyian kivehetjük a részünket a hulladék mennyiségének csökkentéséből. Emellett folyamatosan dolgozunk azon is, hogy még átláthatóbbá és egyszerűbbé tegyük, mit lehet, illetve mit nem lehet szétválasztani, újrahasznosítani.
Készen állsz a konyhai varázslatra? Azért vagyunk itt, hogy tippekkel és trükkökkel segítsünk abban, hogy az ételeid mesésen frissen tarthasd, kreatív étkezési terveket készíthess, és a maradékokat valódi kulináris kalandozássá alakíthasd át.
Az élelmiszerpazarlás 60%-ban otthon történik; de szerencsére megvan a lehetőségünk arra, hogy ezen változtassunk. Az otthoni pazarlás csökkentése érdekében többek között elkerülheted a túlvásárlást azáltal, hogy nem vásárolsz éhesen, és arra koncentrálsz, amire valóban szükséged van. Kellemes mellékhatásként ezzel pénzt is megtakaríthatsz, és egyúttal visszafoghatod az impulzív vásárlásokat is. Úgy is megtervezheted a heti étkezéseid, hogy felírod, kinek és mennyit kell főznöd, illetve milyen hozzávalókra lesz ehhez szükséged. Ezután, mielőtt elindulnál a boltba, szánj néhány percet arra, hogy ellenőrizd, mi van már otthon, és készíts bevásárlólistát aszerint, hogy mire van szükséged.
Honnan tudhatod, hogy egy élelmiszernek valóban lejárt a szavatossága? A „fogyaszthatósági idő” azt jelzi, hogy egy termék mikortól nem fogyasztható többé biztonságosan. Ezeket a termékeket a fogyaszthatósági idő lejárta előtt fel kell használni. A „minőségmegőrzési idő” viszont csupán azt jelzi, hogy az élelmiszer meddig a legjobb minőségű - nem pedig azt, hogy az élelmiszer biztonságos-e! Sok termék még a minőségmegőrzési időn túl is eltartható, ezért fogyasztás előtt az érzékszerveiddel (látás, szaglás és ízlelés útján) mindig ellenőrizd, hogy az adott élelmiszer még fogyasztható-e.
Nem tudod, mit kezdj a hűtőben lévő véletlenszerű alapanyagokkal? A Dr. Oetker számos ízletes receptet kínál, amelyek segítségével könnyedén kihozhatod a legtöbbet a hozzávalókból. Nézd meg néhány kedvencünket ebben az útmutatóban, vagy egyszerűen keress rá weboldalunkon az „élelmiszerhulladék receptekre”, hogy további ötleteket szerezhess. Lehet, hogy így találod meg a legújabb kedvenced!
A Too Good To Go* élelmiszerhulladék-szakértő vállalattal együttműködve segítünk a felesleges élelmiszerek fogyasztókhoz történő eljuttatásában. A megmaradt termékeinket ízletes Dr. Oetker élelmiszercsomagokká alakítjuk, amelyeket egyenesen hozzád szállítunk. Minden csomagot különös odafigyeléssel állítjuk össze, hogy garantáljuk az izgalmat, a vonzerőt és az ellenállhatatlan ízt.
Látogass el a Too Good to Go weboldalára, ha többet szeretnél megtudni a kezdeményezésről.
*Nem minden piacon érhető el.
Termékeink csomagolásához a lehető legkevesebb anyagot használjuk fel, és emellett ügyelünk arra is, hogy az általunk alkalmazott anyagok ahol csak lehetséges újrahasznosíthatóak legyenek. 2023 végére a gyárainkban előállítátott termékek 88%-a újrahasznosítható volt.
Ahol csak lehetséges igyekszünk újrahasznosítható papírcsomagolást használni, ezáltal megkönnyítve számodra az újrahasznosítását, így közösen tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért. Minden összecsukható pizzadobozunk már 70-80%-ban újrahasznosított anyagból készül.
Bármikor, amikor műanyag használatára van szükség, lehetőség szerint igyekszünk újrahasznosítható műanyagot használni – ezáltal több hulladékot vonunk el a környezetből. Ahol van értelme, igyekszünk kerülni a termékeinken a műanyag fedelét. Ennek jegyében 2022 óta már egyáltalán nem használunk műanyag fedeleket - többek között a High Protein Pudingok és a Creme VEGA termék esetében sem. Ennek eredményeként évente körülbelül 117 tonna műanyagtól tudjuk megvédeni a Földet - ez körülbelül 40 teljes kamionrakománynak felel meg!
Tudjuk, hogy néha nehéz átlátni, hogy mely csomagolási elemeket lehet újrahasznosítani. Éppen ezért azon dolgozunk, hogy minden csomagolásunkat egyértelmű tájékoztatással lássuk el a felhasznált csomagolóanyagokról, hogy azokat megfelelően külön lehessen választani és így a megfelelő újrahasznosító edénybe kerüljön.
Tudj meg többet az újrahasznosítással kapcsolatos állásfoglalásunkról!
Tegyünk közös lépéseket az élelmiszer-pazarlás kezelése érdekében! Tudtad, hogy a klímaszennyezés 6-8%-a az elpazarolt élelmiszerekből származik? Szerencsére van lehetőségünk ezen változtatni. Fedezd fel a különféle módszereket, amelyekkel az ételmaradékokból nagyszerű lehetőségeket varázsolhatsz. Legyen szó az élelmiszer-pazarlás megelőzésétől, az összetevők újrahasznosításáról vagy a régi összetevők vadonatúj termékekké való átalakításáig, minden apró lépéssel tehetsz a környezetünk megóvásáért!
A Dr. Oetkernél büszkék vagyunk kreativitásunkra: nincs ez másképp akkor sem, ha a hulladékkezelésről van szó. Legyen szó a felesleges pizzatészta, vagy a pizzára nem kerülő maradék sajt újrahasznosításról, termékeink megalkotása során folyamatosan keressük a lehetőségeket az élelmiszer-pazarlás csökkentésére. Célunk, hogy 2025-re 25%-kal csökkenthessük a raktárunkban és a termelésben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét.
A maradék élelmiszer maga a lehetőség! Függetlenül attól, hogy turmixolni, forralni vagy épp sütni szeretnél, a túlérett gyümölcsös összetevőket bármelyik megoldással ínycsiklandó finomsággá alakíthatod. A turmixoktól a lekvárokon át a gyümölcsös süteményekig egy kis varázslattal a konyhában bármikor új életet adhatsz a régi alapanyagoknak.
A szavatossági idő végéig garantáljuk a termékeink tökéletes minőségét, azonban sok finomság ezt követően is fogyasztható még. Ha ilyen termék akadna a kezedbe mindig azt javasoljuk, hogy felhasználás előtt próbáld ki, szemrevételezd és szagold meg a termékeket és csak ezt követően - saját belátásod szerint- dönts a sorsukról.
Sokféleképpen tehetjük a fenntarthatóságot a mindennapi életünk részévé. A Dr. Oetkernél öt fókuszterületen – a táplálkozás, a fenntartható összetevők, a hulladékminimalizálás, a klímavédelem és az elfogadás – folyamatosan olyan lépéseket teszünk, amelyek apránként nagy változást hoznak mindannyiunk életébe. Hiszünk benne, hogy közös munkával egy szebb holnapot teremthetünk.
Fenntarthatóbb összetevők, kevesebb só és cukor, több növényi alapú lehetőség és újrahasznosítható csomagolás irányába haladunk.
További információ