A töltelékhez az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Az almakockákat összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd állni hagyjuk.
Tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejes zsiradékot, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk.
A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kikenjük, és belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az almakockákat szűrőn lecsöpögtetjük, közben a levét felfogjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, és négyzet alakúra (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk. Az almakockákat elosztjuk a tésztán, közben a széleken kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. A tésztát szorosan feltekerjük. A tésztahengert az illesztéssel lefelé a formába tesszük, és kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd a formát sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kuglófot megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kuglófot 10 percig a formában hagyjuk, majd sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A porcukrot átszitáljuk, az alma levével és esetleg egy kis vízzel sűrű mázzá keverjük. A mázat kanállal elosztjuk a süteményen. A nedves mázba marcipánvirágokat nyomunk, majd a mázat hagyjuk megszilárdulni.
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés