A tepsit (kb. 30x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük. A tejet megmelegítjük és felolvasztjuk benne a margarint. A kockacukrot mélyhűtőtasakba tesszük és sodrófa segítségével durvára aprítjuk.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. A kockacukor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót. Hozzáöntjük a meleg tejes margarint, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva 15 percig meleg helyen állni hagyjuk.
A tésztába enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kockacukrot, majd 4 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat kb. 40 cm hosszú hengerekké formázzuk. Közben figyelünk arra, hogy a kockacukor a „tésztában maradjon”. A 2-2 hengerbőlkeresztet formázunk úgy, hogy az egyik henger a másik alá, majd a következő fölé, a másik pedig fordítva, előbb a másik fölé, majd a következő alá kerüljön.
Először az alsó hengerek végeit óramutató járásával megegyezően a tőle balra levő hengerekre hajtjuk.
Végül a lenti végeket az óramutató járásával ellentétes irányban a jobbra levő hengerekre hajtjuk. A végeket kicsit összenyomkodjuk. Két kézzel óvatosan az egész tészta alá nyúlunk, és a fonatot betesszük a tepsibe.
Az esetlegesen lehullott cukordarabokat újra visszanyomkodjuk. A kalácsot még egyszer 30 percig meleg helyen állni hagyjuk. A tésztát a felvert tojással megkenjük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és megsütjük.
Sütőlap helyzete: Középre
sütés: kb. 35 - 40 perc
Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 170 °C
Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 150 °C
Sütés után a sütőpapírral együtt sütőrácsra tesszük és melegen tálaljuk.
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés