Tészta: A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lett (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 40x30 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A lágy margarint elkenjük a tésztán, majd az összekevert barna cukros fahéjjal egyenletesen megszórjuk. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük, és a vágott felével lefelé fordítjuk. A tésztahengert kb. 10 egyforma vastag szeletre vágjuk. Minden szeletet középen fentről háromnegyed részig bevágjuk (1. kép).
Ezt követően egyenként oldalra széthajtjuk, és a tepsibe tesszük (2. kép). Még egy keveset kelni hagyjuk (kb. 20 perc), majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütőlap helyzete: Középre
sütés: kb. 15 - 20 perc
Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 180 °C
Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 160 °C
Öntet: A tejszínt és a cukrot magasfalú edénybe öntjük, és felforraljuk. Alacsony hőmérsékleten kb. 15 perc alatt sűrű öntetté főzzük, közben időnként megkeverjük. A fahéjas csigát sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A forró tekercseket bőven megkenjük az öntettel, és hagyjuk kihűlni vagy melegen tálaljuk.
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés