Tészta: A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, és a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Darált húsos szósz: A paprikát és a paradicsomot megmossuk, és mindkettőt kis darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet és a hagymát megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a paprikát, majd kb. 5 perc alatt közepes lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és folyamatos keverés közben addig pirítjuk, amíg a hús át nem sül. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsompürét és a fűszereket, majd 1 perc elteltével a darabolt paradicsomot is és lassú tűzön addig főzzük, míg a leve el nem párolog. Főzés után belekeverjük a tejfölt. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd 6 egyforma méretű adagra osztjuk. Egyenként golyókat formázunk belőle, és letakarva szobahőmérsékleten még egyszer kelni hagyjuk (kb. 20 perc). A tepsit (kb. 40x30 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
A tésztadarabokat egyenként laposra nyomkodjuk, majd lisztezett felületen lepénnyé nyújtjuk, és a tepsibe tesszük. A darálthúsos szószt egyenletesen elosztjuk és elsimítjuk a 6 lepényen, majd a sütő középső részébe toljuk és megsütjük.
Sütőlap helyzete: Középre
sütés: kb. 15 - 20 perc
Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 200 °C
Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 180 °C
A lepényt ízlés szerint salátával, petrezselyemmel és friss kecskesajttal megszórjuk,
és tálaljuk.
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés