A Mézeskalács emberkék hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A 100 g fehér fondantot két részre osztjuk, az egyik felét tetszés szerint az ételszínezékkel pirosra színezzük. A piros és fehér fondantot kb. fél cm vastag hengerré formázzuk. A két hengert egymás mellé fektetjük és összefonjuk. A hengert 6 cm hosszúra vágjuk, és a tetejét behajlítjuk, hogy botformát kapjunk. Több órán át száradni hagyjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Mézes tészta: A mézet a cukorral, a vanillincukorral, és a margarinnal egy főzőedényben elkeverjük és állandó kevergetés mellett felmelegítjük, addig, amíg a cukor a zsiradékban teljesen fel nem oldódik. A masszát hagyjuk kihűlni. A búza és a rozslisztet a szódabikarbónával elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a cukros- margarinos masszát, fűszerkeveréket, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima masszává dagasztjuk. A tésztát több adagban enyhén lisztezett munkafelületen fél cm vastag lappá nyújtjuk. A mézeskalács figurákat kiszúróforma segítségével kiszaggatjuk. Alufóliából kisebb hengereket sodrunk és néhány figura kezébe adjuk, az egyik kezet picit ráhajlítva. (2. kép).
A figurákat a tepsibe fektetjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütőlap helyzete: Középre
sütés: kb. 10 - 12 perc
Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 180 °C
Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 160 °C
Sütés után a süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt a fólia hengert óvatosan kihúzzuk a figurák kezéből és helyébe tesszük a fondant botocskákat.
Díszítés: A figurákat ízlés szerint, dekor tollal és csokoládé szívecskékkel díszítjük.
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés