A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A sütőformát vékonyan kikenjük margarinnal.
Tészta:
A lisztet keverőtálban alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tej zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az alpesi sajtot kb. 15 egyforma méretű kockára vágjuk. A juhsajtot kb. 8 egyforma méretű kockára vágjuk. A mozzarellából 7 kockát vágunk a többi sajtdarab méretében. A maradék mozzarellát lereszeljük és a mártogatóshoz félretesszük.
Hempergetés:
A margarint felolvasztjuk. A fenyőmagot teflon serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A magokat durvára aprítjuk. Az alpesi sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. Az összes hozzávalót egyenként kis tálkákba tesszük. A tésztát enyhén meglisztezzük, a munkafelületen még egyszer átgyúrjuk. A tésztát hengerré formázzuk, és kb. 30 egyforma méretű adagra osztjuk. Ezeket laposra nyomkodjuk, és mindegyikre ráteszünk 1-1 sajtkockát. A tészta széleit ráhajtjuk, és összenyomjuk. A tésztagolyókat először meghempergetjük a margarinban, majd egy tetszés szerinti másik hozzávalóban. Felváltva betesszük a formába. Az esetlegesen megmaradt margarinnal megkenjük. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 15-20 percet kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát egy ív sütőpapíron (mert esetleg némi zsiradék folyhat ki a formából) rácson a sütő alsó részébe toljuk, és a majomkenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mártogatós:
A karalábét meghámozzuk, és finomra reszeljük, jól kinyomkodjuk vagy szűrőn jól lecsöpögtetjük. A juhsajtot egy tálban villával szétnyomkodjuk, majd belekeverjük a tejfölt és a reszelt mozzarellát. Az esetleg megmaradt alpesi sajtot és a szárított metélőhagymát szintén belekeverjük. A reszelt karalábét nagyon óvatosan beleforgatjuk. Az egészet sóval, borssal, mézzel és citromlével ízesítjük. A mártogatóst kis tálkába öntjük, és megszórjuk az esetleg megmaradt fenyőmaggal.
A kenyeret a formában kb. 10 percig rácson hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából. Legjobb, ha még langyosan tálaljuk a mártogatóssal.
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés