Egy tálban összekeverjük a liszteket, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a zabpelyhet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben még adunk hozzá kevés meleg vizet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és ovális formájú, 2 cm magas cipót formázunk belőle. A cipót sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. A tetejét éles késsel 4 helyen (max. 1 cm mélyen) bevágjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen további 1 órát kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Sütés előtt a kenyér tetejét lekenjük vízzel, és megszórjuk a zabpehellyel. A tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, a kenyeret megsütjük. A sütési idő első 30 perce után a sütő hőmérsékletét mérsékeljük: alsó és felső sütés: kb. 190 °C, légkeveréses sütés: kb. 170 °C.
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C
Sütési idő kb. 50 perc
A kenyeret rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kapcsolódó receptek
Sütés
Sütés
Sütés